Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ατιμωρησία των πολιτικών

Συντάκτης: Θαλής Μιλήσιος

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ έχουν επιφυλάξει για τον εαυτό τους έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο αξιολόγησης των -όποιων- αδικημάτων τους.
Αποφασίζουν οι ίδιοι με βάση δύο δικά τους εργαλεία, την ασυλία και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά κανόνα, αυτά οδηγούν στην ατιμωρησία.
ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ περί ασυλίας θεσπίστηκαν, ώστε να προστατεύονται οι βουλευτές από την εκδικητικότητα και την κακοπιστία και να μην οδηγούνται στα δικαστήρια για ψύλλου πήδημα. Να προστατεύονται, δηλαδή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, όμως, στην πράξη εδώ και δεκαετίες; Γίνεται κατάχρηση του θεσμού της ασυλίας, ώστε να μην τιμωρείται κανείς, ακόμη κι αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται κάποιος είναι παντελώς άσχετα με την άσκηση του καθήκοντός του στο Κοινοβούλιο. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, προστατεύτηκε ακόμη και βουλευτής ο οποίος είχε εισβάλει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και χειροδίκησε εναντίον διαιτητή, επειδή θεώρησε ότι αδίκησε ομάδα της περιφέρειάς του!
ΕΠΕΙΔΗ τα περιστατικά αυτά της ατιμωρησίας πολλαπλασιάζονταν με την πάροδο των ετών, κατά καιρούς δίνονταν διάφορες υποσχέσεις ότι θα γίνουν αλλαγές στα της ασυλίας. Ομως μόλις προχθές οι βουλευτές αρνήθηκαν να άρουν την ασυλία τεσσάρων συναδέλφων τους, τους οποίους οι εισαγγελείς κατηγορούν για αδικήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άσκηση των καθηκόντων τους. Και ουδείς -ούτε ο πρόεδρος της Βουλής- αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει μια εξήγηση για το συνεχιζόμενο αυτό εξοργιστικό φαινόμενο.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ «εργαλείο» ατιμωρησίας είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος προβλέπει τόσο σύντομες διαδικασίες παραγραφής των πιθανών αδικημάτων, ώστε στο τέλος ουδείς παραπέμπεται (η περίοδος του 1989 είναι η μοναδική, λόγω ειδικών και εξαιρετικών συνθηκών, που έγινε εξαίρεση).
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χρόνο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής ερευνούν σκανδαλώδεις υποθέσεις των τελευταίων ετών. Υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης, απότοκη και της οικονομική κρίσης, που έχει εντείνει την απαίτηση «να μπει κάποιος φυλακή», η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει την «απαίτηση». Ομως πιθανότατα η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
ΗΔΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έχει αναλάβει να αποφασίσει αν θα παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη τρεις πρώην υπουργοί για το Βατοπέδιο, έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ο νομικός κόσμος την είχε προδικάσει, καθώς το Σύνταγμα και ο νόμος δεν άφηναν άλλα περιθώρια.
ΦΥΣΙΚΑ, για όλα αυτά είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οταν το καλοκαίρι του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διέλυσε αιφνιδιαστικά τη Βουλή, όλοι είχαν καταλάβει τον πραγματικό λόγο. Για να επέλθει η παραγραφή και οι (πρώην) υπουργοί να μην αντιμετωπίσουν κανέναν κίνδυνο.
ΑΥΤΟ επιβεβαιώνεται σήμερα. Το σκάνδαλο της ατιμωρησίας των πολιτικών είναι διαρκές.
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

2 σχόλια:

  1. Edo athoosan tous ipetious tis Mikrasiatikis katastrofis, to Vatopedi tha itan empodio. Xypniste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Anonimos@:
    mallon to xipniste tha prepei na to peis allou, gnorizoume ti egine me tin Mikrasiati katastrofi.
    Se kapoia alli anartisi tha milisoume kai gia auto.
    Tora grafoume gia to Vatopaidi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή