Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Πρύτανης Ελένη Γλυκατζή - Αρβελέρ στη Νέα Φιλαδέφεια για την εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρασιατών


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
                    ‘’ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Mε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή  - αρκετές εκατοντάδες ατόμων  - πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας  «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»  εκδήλωση με  ομιλήτρια την Πρύτανη κ. ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ- ΑΡΒΕΛΕΡ  στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Θέμα της ομιλίας ήταν «Η Φιλαδέλφεια  στην Ιστορία.

Η διαπρεπής  και διεθνούς φήμης  ομιλήτρια,  σήμερα Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου , η οποία έχει διατελέσει επί σειρά ετών  και  Πρύτανης της Σορβόννης στο Παρίσι, αναφέρθηκε στους μεγαλύτερους σταθμούς  της Μικρασιατικής Φιλαδέλφειας  στην Ιστορία, ιδίως κατά τη Βυζαντινή περίοδο, που αποτελεί και γνωστικό αντικείμενο της ομιλήτριας.

Μεγάλη πόλη της Μικράς Ασίας η Φιλαδέλφεια, συχνά υπερτερούσε και αυτής ακόμα της Θεσσαλονίκης, δεύτερης πόλης του Βυζαντίου μετά την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.  Κτισμένη  σε σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και εμπορικών δρόμων , στις περιόδους της ακμής της διακρινόταν για τα μεταξωτά της υφάσματα , τους χαλβάδες της, αλλά και τους διανοουμένους της. Αποτέλεσε παράλληλα όμως και το μήλον της έριδος πολλών κατακτητών, κυρίως δε των Τούρκων και των Μογγόλων.



Η χαρισματική ομιλήτρια απαντώντας στις προσφωνήσεις  του προέδρου κ. Σωτήρη Κοσκολέτου,

- που μεταξύ αυτών είπε: είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τον σύνδεσμο και για την πόλη μας, μέσα σε ένα χώρο που φτιάχτηκε από το μεράκι των μικρασιατών για να στεγάσει τις μνήμες και την ιστορία μας, να μαζευόμαστε σήμερα εδώ με μια κυρία η οποία τιμά πραγματικά όλους μας -   

ευχαρίστησε τους διοργανωτές , αλλά και κυρίως  τον υπεύθυνο πολιτιστικών  & εκδόσεων κ. Χρήστο Τριανταφύλλου  με τον οποίο είχε την άμεση και φιλική  επαφή, εξηγώντας  ότι παρότι ο κ. Τριανταφύλλου στις τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί της, ζητούσε να μιλήσει και για την Χαλκηδόνα, εκείνη το μετέθεσε για κάποια άλλη φορά.

Το βιογραφικό της κ. Αρβελέρ παρουσίασε η φιλόλογος Δήμητρα Νικολοπούλου.

Ακολούθησε  δεξίωση  όπου σερβιρίστηκαν  μικρασιάτικα εδέσματα.


ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

                                                                                         ‘’ ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ‘’          
 

Θαλής συμπληρώνει:
Παρευρέθησε πλήθος κόσμου με επώνυμο και επώνυμοι.
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση  για την πόλη μας, συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου