Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Άτταλος ο Φιλάδελφος




















ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΒΥΤΙΝΙΩΤΗΣ

Τέλη της δεκαετίας του 90’. Μια παρέα φίλων ανεβαίνει το δρόμο προς το άλσος σε κλίμα πανηγυρικό. Οι πρώτοι της παρέας βραβεύονται. Βραβεύονται από τον δήμο για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε έτσι. Επιβράβευση! Μια λέξη που για μας τότε ακουγόταν σπουδαία. Φίλοι , γονείς, καθηγητές θα ήταν όλοι εκεί.

Η βραδιά τελείωσε και φεύγαμε κρατώντας στα χέρια μας κάποια αναμνηστικά. Ήταν μια φωτογραφία της πόλης του 1933 και ένα pres papier που επάνω του απεικονιζόταν ο Άτταλος ο Φιλάδελφος. Η πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν αν ο συγκεκριμένος «κύριος» είχε κάποια σχέση με το όνομα της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα τα εξής :
Ο Άτταλος ο Β΄ ο Φιλάδελφος  γεννήθηκε το 220 π.Χ. στο ελληνιστικό βασίλειο της Περγάμου της Μικράς Ασίας  και ήταν γιός του Αττάλου του Ά και της Απολλωνίδος. Το προσωνύμιο «Φιλάδελφος» του αποδίδεται για προφανείς λόγους λόγω της αγάπης προς τον αδελφό του. Ήταν σημαντικός σύμβουλος και συνδιοικητής του αδελφού του Ευμένη Β’ κατά την διάρκεια της βασιλείας του. Μετά το θάνατο του αδελφού του (159 π.Χ.) και  λόγω της μικρής ηλικίας του γιού του Ευμένη αναλαμβάνει το θρόνο ενώ παράλληλα παντρεύεται την χήρα βασίλισσα Στρατονίκη αποκτώντας μαζί της τον γνωστό μας Πλούταρχο και πολλά άλλα παιδιά.
Κατά την διάρκεια της βασιλείας του ιδρύει την πόλη της Αττάλειας και διεξάγει έργα βελτίωσης στο λιμάνι της Εφέσσου. Παράλληλα ευεργετεί σημαντικά πολιτιστικά έργα όπως την περίφημη « Στοά του Αττάλου» στην Αρχαία Αγορά της πόλης των Αθηνών. Η σύνδεση του στο πέρασμα των αιώνων με την πόλη μας οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ο θεμελιωτής της Φιλαδέλφειας της Μικράς Ασίας. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα η εν λόγω πόλη πήρε και το όνομα του.
Η περιέργεια μου εκείνο το βράδυ με ώθησε στο να βρώ τα στοιχεία αυτά. Ελπίζω με την αναφορά μου αυτή να καλύψω την περιέργεια των νέων που ευχή μου θα ήταν να αποκτήσουν την ίδια εμπειρία με την δική μου κατά την βράβευση τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας ήταν πάντα φάρος του πολιτισμού και των επιστημών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ελπίζοντας λοιπόν για το μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου